_TOP_LOGO_TITLE

BUŁKA TARTA – CO KUPOWAĆ I JAK ZROBIĆ W DOMU?

Bez tego produktu, trudno jest sobie wyobrazić polską kuchnię. Bułkę tartą wykorzystuje się głównie do panierowania i zagęszczania niektórych potraw, ale nie tylko. Okazuje się też, że nawet ten prosty produkt można popsuć.

Już sama nazwa sugeruje czym jest bułka tarta, a raczej czym powinna być. Oryginalny przepis na nią można zamknąć w trzech słowach – zetrzyj suche bułki. W praktyce, warto wiedzieć o niej nieco więcej, aby uniknąć niemiłych niespodzianek. 

W dzisiejszych czasach, mało kto robi własną bułkę tartą. Większość ludzi kupuje gotowy produkt w piekarniach lub sklepach. Biorąc pod uwagę fakt, że oryginalnie robi się ją z suchych bułek, należałoby się spodziewać, że będzie miała taki sam skład jak one, czyli mąkę, drożdże, sól, jajka, woda lub mleko.

 Taki właśnie wyrób znajdziecie w piekarni „Skalski”. Na rynku nie brakuje jednak produktów oszukanych, których skład jest znacznie dłuższy, ze względu na dodatek różnych „ulepszaczy”.

I tak, na sklepowych półkach, zwłaszcza w marketach i dyskontach można znaleźć „bułkę tartą” zawierającą w składzie takie dodatki jak stabilizatory (węglan wapnia), emulgatory (E472 – przedłużające trwałość produktu), cukier, tłuszcze roślinne i  kwas askorbinowy. Wszystko to dodawane jest, aby obniżyć cenę produkcji, poprawić wygląd i przedłużyć trwałość. Oprócz tego, że „ulepszony” w taki sposób produkt nie należy do najzdrowszych, to na dodatek kiepsko sprawdza się podczas smażenia, bo łatwo się przypala.  

Dlatego, nawet w przypadku tak prostego produktu, jak bułka tarta, warto zapoznać się z jego składem, który również powinien być prosty. 

Dobrej jakości bułkę tartą można bez problemu przygotować w domu

Bardzo do tego namawiamy. Ze względu na niską cenę gotowego wyrobu i nierzadko jego wysoką jakość (jeśli ma odpowiedni skład), nie ma raczej sensu opierać się jedynie na własnej produkcji w domu. Często jednak zdarza się, że nie zjadamy całego pieczywa, które kupujemy i przerobienie go na bułkę tartą ograniczy marnotrawienie jedzenia.

Najlepiej na bułkę tartą nadaje się pieczywo pszenne lub wyrabiane z przewagą mąki pszennej. Nie muszą to być jedynie bułki, ale mogą być również chleby czy bagietki. Najwyższej jakości produkt osiągnie się jednak z bułek. Żytnie pieczywo również można wykorzystać, jednak trzeba pamiętać, że taka bułka tarta nie będzie nadawała się do smażenia, bo szybko się przypala. 

Jak przygotować bułkę tartą w domu:

Smacznego!

Czym się kierować przy wyborze wagi tortu?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed blandit sapien eget orci ornare, in lacinia orci facilisis. Nam mattis mollis ornare. Duis auctor eros id sem rutrum eleifend. Donec magna nibh, tempus sed eros vitae, pulvinar condimentum ante. Fusce feugiat condimentum metus, eget hendrerit odio consectetur eget. Duis nec neque id urna ullamcorper lobortis. Pellentesque pharetra vitae quam non interdum. Morbi sagittis urna condimentum tincidunt dignissim. Sed pulvinar, felis vel semper varius, metus diam congue elit, eu consequat erat nunc et ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

 

Opłatek z nadrukiem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed blandit sapien eget orci ornare, in lacinia orci facilisis. Nam mattis mollis ornare. Duis auctor eros id sem rutrum eleifend. Donec magna nibh, tempus sed eros vitae, pulvinar condimentum ante. Fusce feugiat condimentum metus, eget hendrerit odio consectetur eget. Duis nec neque id urna ullamcorper lobortis. Pellentesque pharetra vitae quam non interdum. Morbi sagittis urna condimentum tincidunt dignissim. Sed pulvinar, felis vel semper varius, metus diam congue elit, eu consequat erat nunc et ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

 

Rodzaj biszkoptu do wyboru

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed blandit sapien eget orci ornare, in lacinia orci facilisis. Nam mattis mollis ornare. Duis auctor eros id sem rutrum eleifend. Donec magna nibh, tempus sed eros vitae, pulvinar condimentum ante. Fusce feugiat condimentum metus, eget hendrerit odio consectetur eget. Duis nec neque id urna ullamcorper lobortis. Pellentesque pharetra vitae quam non interdum. Morbi sagittis urna condimentum tincidunt dignissim. Sed pulvinar, felis vel semper varius, metus diam congue elit, eu consequat erat nunc et ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

 

Dostępne rodzaje

Jasny

Ciemny

Nasączenie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed blandit sapien eget orci ornare, in lacinia orci facilisis. Nam mattis mollis ornare. Duis auctor eros id sem rutrum eleifend. Donec magna nibh, tempus sed eros vitae, pulvinar condimentum ante. Fusce feugiat condimentum metus, eget hendrerit odio consectetur eget. Duis nec neque id urna ullamcorper lobortis. Pellentesque pharetra vitae quam non interdum. Morbi sagittis urna condimentum tincidunt dignissim. Sed pulvinar, felis vel semper varius, metus diam congue elit, eu consequat erat nunc et ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

 

Szukasz pracy? Prześlij nam swoje CV!

Skontaktuj się z działem obsługi klienta

Skontaktuj się z działem księgowości

Skontaktuj się z naszym biurem

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.           Polityka prywatności