Ilu kucharzy, tyle odmian żurku lub barszczu białego, czy popularnej w regionie świętokrzyskim zalewajki. Jednak za każdym razem ich podstawą jest zakwas, najlepiej zrobiony samodzielnie, a nie kupiony w sklepie.
Przygotowanie kwasu jest bardzo proste, szczególnie, gdy mamy w domu pieczywo wypiekane na zakwasie, czyli dokładnie takie, jak w piekarni Skalski.
Zakwas na żurek od tego na barszcz biały różni mąka użyta do jego przyrządzenia. I tak zakwas na żurek jest zrobiony z mąki żytniej, a na biały barszcz – z mąki pszennej.
Co ważne – przepisów na sam zakwas jest też tyle, ilu kucharzy! Teoretycznie wystarczy woda i mąka, ale dodanie skórki razowego, żytnego chleba przyspieszy proces. Inne dodatki również poprawią jego smak. My proponujemy chyba ten najłatwiejszy.
Jak zrobić zakwas:
Zakwas, który dłużej dojrzewa, będzie bardziej kwaśny. Pamiętaj o tym, dolewając go do zupy.
Gotowy zakwas przecedź i, jeśli nie jest wykorzystasz od razu, przechowuj w szczelnie zakręconej butelce w lodówce.
Warto zachować odrobinę zakwasu, ok. 100 ml, jako starter do produkcji kolejnego. Wtedy kolejny proces będzie krótszy.
Smacznego!