_TOP_LOGO_TITLE

JAK ZROBIĆ ZAKWAS Z CHLEBA?

Ilu kucharzy, tyle odmian żurku lub barszczu białego, czy popularnej w regionie świętokrzyskim zalewajki. Jednak za każdym razem ich podstawą jest zakwas, najlepiej zrobiony samodzielnie, a nie kupiony w sklepie.

Przygotowanie kwasu jest bardzo proste, szczególnie, gdy mamy w domu pieczywo wypiekane na zakwasie, czyli dokładnie takie, jak w piekarni Skalski.

Zakwas na żurek od tego na barszcz biały różni mąka użyta do jego przyrządzenia. I tak zakwas na żurek jest zrobiony z mąki żytniej, a na biały barszcz – z mąki pszennej.

Co ważne – przepisów na sam zakwas jest też tyle, ilu kucharzy! Teoretycznie wystarczy woda i mąka, ale dodanie skórki razowego, żytnego  chleba przyspieszy proces. Inne dodatki również poprawią jego smak. My proponujemy chyba ten najłatwiejszy.

Jak zrobić zakwas:

Zakwas, który dłużej dojrzewa, będzie bardziej kwaśny. Pamiętaj o tym, dolewając go do zupy.

Gotowy zakwas przecedź i, jeśli nie jest wykorzystasz od razu, przechowuj w szczelnie zakręconej butelce w lodówce.

Warto zachować odrobinę zakwasu, ok. 100 ml, jako starter do produkcji kolejnego. Wtedy kolejny proces będzie krótszy.

Smacznego!

Czym się kierować przy wyborze wagi tortu?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed blandit sapien eget orci ornare, in lacinia orci facilisis. Nam mattis mollis ornare. Duis auctor eros id sem rutrum eleifend. Donec magna nibh, tempus sed eros vitae, pulvinar condimentum ante. Fusce feugiat condimentum metus, eget hendrerit odio consectetur eget. Duis nec neque id urna ullamcorper lobortis. Pellentesque pharetra vitae quam non interdum. Morbi sagittis urna condimentum tincidunt dignissim. Sed pulvinar, felis vel semper varius, metus diam congue elit, eu consequat erat nunc et ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

 

Opłatek z nadrukiem

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed blandit sapien eget orci ornare, in lacinia orci facilisis. Nam mattis mollis ornare. Duis auctor eros id sem rutrum eleifend. Donec magna nibh, tempus sed eros vitae, pulvinar condimentum ante. Fusce feugiat condimentum metus, eget hendrerit odio consectetur eget. Duis nec neque id urna ullamcorper lobortis. Pellentesque pharetra vitae quam non interdum. Morbi sagittis urna condimentum tincidunt dignissim. Sed pulvinar, felis vel semper varius, metus diam congue elit, eu consequat erat nunc et ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

 

Rodzaj biszkoptu do wyboru

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed blandit sapien eget orci ornare, in lacinia orci facilisis. Nam mattis mollis ornare. Duis auctor eros id sem rutrum eleifend. Donec magna nibh, tempus sed eros vitae, pulvinar condimentum ante. Fusce feugiat condimentum metus, eget hendrerit odio consectetur eget. Duis nec neque id urna ullamcorper lobortis. Pellentesque pharetra vitae quam non interdum. Morbi sagittis urna condimentum tincidunt dignissim. Sed pulvinar, felis vel semper varius, metus diam congue elit, eu consequat erat nunc et ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

 

Dostępne rodzaje

Jasny

Ciemny

Nasączenie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed blandit sapien eget orci ornare, in lacinia orci facilisis. Nam mattis mollis ornare. Duis auctor eros id sem rutrum eleifend. Donec magna nibh, tempus sed eros vitae, pulvinar condimentum ante. Fusce feugiat condimentum metus, eget hendrerit odio consectetur eget. Duis nec neque id urna ullamcorper lobortis. Pellentesque pharetra vitae quam non interdum. Morbi sagittis urna condimentum tincidunt dignissim. Sed pulvinar, felis vel semper varius, metus diam congue elit, eu consequat erat nunc et ligula. Interdum et malesuada fames ac ante ipsum primis in faucibus.

 

Szukasz pracy? Prześlij nam swoje CV!

Skontaktuj się z działem obsługi klienta

Skontaktuj się z działem księgowości

Skontaktuj się z naszym biurem

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.           Polityka prywatności